De Dag van de Duizend Voorbeelden

VNO-NCW, MKB, en Werkgeverservicepunt
Haaglanden 14 februari 2017

Op 14 februari deed arbeidsmarkregio Haaglanden mee aan de Dag van de Duizend Voorbeelden. Vanuit Op naar de 100.000 banen, VNO-NCW West, MKB, het Werkgeversservicepunt Haaglanden en het verbindend ambassadeursnetwerk werd op Valentijnsdag een Valentijnstour door de regio georganiseerd. De Met de Dag van de Duizend Voorbeelden willen we het belang van werken met mensen met een arbeidsbeperking komend voorjaar nog eens nadrukkelijk op de kaart zetten.

Werkgevers in het zonnetje

Met de rode bus van Tempo Team zette we op Valentijnsdag werkgevers in de regio Haaglanden in het zonnetje die al mensen met een beperking in dienst hebben. Ook vroegen we hen ten minste één werkgever uit hun netwerk te benaderen om die te inspireren ook mee te doen. En dat is gelukt! 35 ondernemers melde zich aan om met ons op de bus te stappen en good practices te delen. Ondernemers die ondernemen met hun hart! Ook stapten de vertegenwoordigers van de lokale ambassadeursnetwerken zoals Weekwaardig uit Delft, Inge Vermeulen van MVO Westland, Rob de Rooij van het MVOnetwerk Den Haag en de 99 Van Haaglanden van op.

Terugblik

We grepen de Dag van Duizend Voorbeelden aan om de regionale campagnebooster ‘Ondernemen met je hart, wij helpen met de start’ af te trappen. De campagne spreekt ondernemers aan op hun ondernemershart en vraagt andere ondernemers om mee te doen. De Valentijnstour door de regio was een groot succes.

Valentijnsontbijt

De Valentijnstour startte vroeg om 07.30 bij Rens Vrolijk van Vrolijk van special cleaning in Den Haag. Met een Valentijnsontbijtje in de hand heette Rens Vrolijk ondernemers van harte welkom en zette ondernemer Dennis van der Toorn van Noordzee Services in het zonnetje als nieuwe ondernemer die ook een medewerker met een arbeidshandicap een kans wil geven. Regiodirecteur Tempo Team Frans van Kreuningen bedankten deze ondernemer en netwerk coördinatoren Marja Pelzer en Rens Vrolijk voor het initiatief en onderstreepte zelf hoe belangrijk Tempo Team het vind om dat iedereen een kans krijgt. Uit handen van Rens Vrolijk ontving Dennis van Toorn van Noordzee Services een symbolisch cadeautje als bedankje voor zijn ondernemershart. Frans van Kreuningen overhandigde op zijn beurt een pakketje met een prachtige snijplank, ten teken van het creëren van banen voor arbeid beperkten. Doormiddel van het ópsnijden van functies ontstaan taken en rollen die goed door arbeidsbeperkten vervult kunnen worden. Functiecreatie. WSP Haaglanden kan ondernemers hierbij goed ondersteunen.

Kijkje in de keuken

Rond 08.00 stapten alle genodigden op de Valentijnsbus en vertrokken we naar de eerste ondernemer in de regio, Kalisvaart Technisch Beheer. Directeur Leo Kalisvaart ontving de gasten met koffie en gebak. In een korte presentatie vertelde hij over de werkzaamheden en innovaties van Kalisvaart en ‘de jongens’ die hij in dienst heeft genomen om hem dagelijks te ondersteunen. Trots stonden stonden zij naast hun baas die hen een kans heeft geboden om in normaal bedrijf volwaardig mee te kunnen draaien ondanks hun arbeidsbeperking. Leo Kalisvaart riep zijn nieuwe ambassadeur naar voren om ook te ondernemen met het hart. Sandra van den Berg is werkzaam bij Certhon en zij zijn ook voornemens om een arbeidsgehandicapte een kans te geven. Een geweldig initiatief. Hierop volgde een korte rondleiding door het bedrijf waarop iedereen weer gauw de bus in stapte op weg naar het Westland!

In de bus

Intussen werd in de bus druk genetwerkt en verhalen uitgewisseld. Zo was Edsco Heus van Communicatiebureau Smidswater aan boord. Hij heeft sinds kort een arbeidsgehandicapte aangenomen voor 4 uur in de week. Ze maakt schoon, vult printers en vult de koelkast. Dit waren taken waar eigen medewerkers niet aan toe kwamen. Helemaal geen full-of partime baan dus, maar dat hoeft dus ook niet. In hetzelfde pand zit uitzendorganisatie Randstad. Inmiddels zijn zij ook geïnteresseerd en zo doen ondernemers gezamenlijk aan Functiecreatie.

Valentijnslunch

Vol inspiratie van de ondernemers die zich inzetten met hun hart stapten we terug in de bus naar Den Haag. Via cateraar Happy Tosti, die hun bedrijf runnen met alleen arbeidsgehandicapten, reed de Valentijns terug naar Den Haag. De lunchpakketjes werden perfect verzorgd in de bus. Tegen 14.00 uur stapten alle ondernemers uit. Vol nieuwe ideeën en een nieuw opgedaan netwerk. De dag van de 1000 voorbeelden was een succes voor de regio. De Valentijnscampagne duurt nog tot en met 17 februari op de socials Facebook WSPHaaglanden Twitter @Banenafsparken en LinkedIn WSP Haaglanden.

De deelnemende bedrijven

De dank van de organisatie ging ook uit naar Kalisvaart Technisch Beheer voor het mede mogelijk maken van het evenement. Een korte profielschets volgt hierna van Kalisvaart Technisch Beheer om te zien hoe wij reeds met arbeidsbeperkten werken:

Kalisvaart Techisch Beheer – Leo Kalisvaart
Kalisvaart Technisch beheer is gespecialiseerd in de vijf disciplines van: duurzame installatietechnieken, centrale verwarming, luchtbehandelingsinstallaties, renovatie van sanitair en dakbedekking. Ze zijn op meerdere manieren erkend als maatschappelijk verantwoorde onderneming door het bezit van diverse keurmerken. Ook het investeren in mensen mag hierin niet ontbreken en zo verschaffen zij interne opleidingen en begeleiding. Hierdoor kunnen zij vele gemotiveerde mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een solide arbeidsplaats bieden en hen enthousiasmeren voor het technische vakgebied.

Nieuwsoverzicht